Před dvaceti lety zasáhly řadu míst v Česku masivní povodně. Katastrofa nejsilněji postihla jižní Čechy a především hlavní město Prahu. Zasaženo bylo prakticky celé povodí Vltavy včetně dolního toku Labe, toky řeky Ohře i povodí Dyje. 

Tragickému povodňovému týdnu v období mezi 12. a 18. srpnem předcházely dlouhodobé vytrvalé deště, které rozvodnily většinu jihočeských a západočeských řek. Nicméně přes všechna varování odborníků se předpovídala pouze padesátiletá voda. S odstupem času vyšlo najevo, jak markantně jsme ničivou přírodní sílu podcenili. 

Počátky neštěstí započaly v Jižních Čechách. Kvůli neustávajícím silným srážkám museli vodohospodáři odpouštět přeplněné přehrady a přetékající rybníky. V reakci na hrozící nebezpečí muselo být ze svých domovů evakuováno kolem dvou tisíc obyvatel. 10. srpna deště ustaly a hladiny řek začaly opět klesat. Zdálo se tedy, že se situace uklidnila a lidé si mohou oddychnout. Meteorologové ale varovali, že to nejhorší má nejspíš teprve přijít. 

Lachtan Gaston
Zdroj: http://www.prazskekasny.cz

11. srpna se na území republiky vrací opět silné deště a přichází podstatně ničivější, druhá povodňová vlna. Nasycená půda z předchozí vlny nezvládla pojmout další srážky. Koryta řek se protrhávají a hladiny nezastavitelně stoupají. Většina jihočeských a západočeských měst se ocitla pod vodou a v pondělí 12. srpna 2002 vyhlašuje vláda České republiky nouzový stav na území hlavního města Prahy, Středočeského, Plzeňského, Karlovarského, Jihočeského a posléze i Ústeckého kraje. Začíná hromadná evakuace zasažených míst a do boje jsou vyslány stovky profesionálních i dobrovolných hasičů, záchranářů, vojáků, policistů i dobrovolníků. 

Několik oblastí je zasaženo přerušenou dodávkou elektřiny, ničivý živel strhává mosty a demoluje fabriky i domy. V Praze povodně zaplavily metro, poničily cenné historické památky hlavního města a kompletně zaplavily ZOO v pražské Troji. Právě podcenění rozsahu povodní mělo za následek nepřipravenost na přesun a záchranu zvířat zoologické zahrady, kvůli čemuž jich 134 zahynulo. Smutným symbolem srpnové tragédie se stal uhynulý lachtan Gaston a slon Kadíra, které ošetřovatelé nestihli včas evakuovat. 

Přírodní katastrofa si celkem vyžádala 17 lidských životů, tisíce lidí přišlo o domovy, zaplavená půda i pitná voda byla kontaminována a vodní toky zůstaly dlouhou dobu znečištěné. Vláda posléze vypracovala podrobné povodňové a krizové plány a protipovodňová opatření na mnoha místech republiky. Záplavy z roku 2002, které dosáhly charakteru až tisícileté povodně, jsou doposud považovány za nejničivější v novodobé historii Česka. 

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading