Bývalý český prezident Miloš Zeman se ocitl opět ve středu pozornosti, když Nejvyšší soud vynesl rozhodnutí v dlouhotrvajícím sporu mezi ním a jeho bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou.  

Rozhodnutí Nejvyššího soudu potvrdilo předchozí verdikt a znamená, že Zeman bude nucen omluvit se Šarapatkovi za kontroverzní výrok, kterým naznačil, že ho propustil z Úřadu vlády pro jeho údajnou neschopnost. 

Celý případ sahá až do roku 2017, kdy Miloš Zeman v televizním vystoupení na stanici Barrandov prohlásil, že Šarapatku odvolal z funkce poradce kvůli jeho neschopnosti. Tuto pomluvu však Šarapatka rezolutně odmítl a tvrdí, že jeho odchod z Úřadu vlády byl dohodnutý. 

Kauza se stala součástí soudního sporu, který trval přes rok, a vyústila v rozhodnutí soudu, který zamítl Zemanovo dovolání. Mluvčí Nejvyššího soudu, Gabriela Tomíčková, sdělila, že detaily rozhodnutí budou k dispozici nejpozději do šedesáti dnů od vyhotovení originálu. 

Šarapatka se obhajuje tím, že Zemanův výrok výrazně poškodil jeho pověst a žádá po něm osobní omluvu. Přičemž už dříve dosáhl omluvy, avšak pouze ze strany státu. Následně Ústavní soud toto rozhodnutí zrušil a přenesl odpovědnost za výroky na samotného Zemana, jakožto soukromou osobu. 

Navzdory rozhodnutí soudu se exprezident dosud neomluvil. Šarapatka tudíž reagoval podáním exekučního návrhu proti Zemanovi, zatímco ten se naopak obrátil s dovoláním k Nejvyššímu soudu. 

Tato dlouhotrvající právní bitva vyvolala kontroverzi a vzbudila značnou pozornost ve veřejnosti. Šarapatka, který je známým dlouholetým kritikem Miloše Zemana, trvá na tom, že jeho cílem je obnovení své pověsti a spravedlnosti prostřednictvím právních prostředků. 

Miloš Zeman se aktuálně nachází v nemocnici, kde se jeho zdravotní stav stabilizuje. Jeho aktuální hospitalizace však neovlivňuje právní proces, který stále pokračuje. Budeme sledovat, jak se tato situace bude vyvíjet, a zda dojde k naplnění rozhodnutí soudu ohledně omluvy. 

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading