V neděli 1. ledna 2023 to bylo právě třicet let od historické chvíle, ve které jsme se postavili na vlastní nohy a vydali novou cestou. Bylo to právě třicet let od rozdělení Československa. Rozdělení takového státního útvaru asi nikoho nepřekvapí. Mnohonárodnostní stát zákonitě přináší problémy, které mnohokrát nemůžou být vyřešeny jinak než rozdělením. Zatímco Češi si nově získanou demokracii představovali jako příležitost k vytvoření státu se silným federálním centrem, pro Slováky byla představa národní suverenity příliš lákavá, a kompromisu se v této pohnuté době nepodařilo dosáhnout.


V porovnání s rozpady dalších federací, jako byla Jugoslávie či Sovětský svaz, se však dá mluvit o výjimečné situaci, jak ostatně ukázala už Sametová revoluce. Přestože po roce 1993 nebyly česko-slovenské vztahy ještě na vynikající úrovni vzhledem k nedořešeným problémům mezi oběma zeměmi, nedá se to s ozbrojenými konflikty, které doprovázely rozdělení ostatních federací, ani srovnat. Pokud vezmeme v potaz politiku izolace Vladimíra Mečiara, nemůžeme se divit, že ke zlepšení vztahů nedošlo dříve než roku 1998.

Zdroj: České noviny


Období po tomto roce však provází veskrze úspěšná spolupráce a spokojené souznění. Politici nezřídka zmiňují nadstandardní vztahy mezi zeměmi a společenská realita dokazuje to samé – naše národy k sobě mají velmi blízko jazykově, kulturně, ekonomicky i politicky. Podobně jako smíšené česko-slovenské manželství nikoho nepřekvapí ani slovenština na ulici, na univerzitě, či v práci.


Co se týče rozdílnosti obou zemí, ani prostor celé knihy by pravděpodobně nestačil na dostatečně obšírné vylíčení situace. Každý ale tuší, že už ze své historické a kulturní podstaty jsou Česko a Slovensko na poněkud rozdílných pozicích, což dokazují i mnohé studie a průzkumy. O to více nás může překvapit, že si zrovna „západní“ Česká republika zvolila pochybného a protivného proruského prezidenta, který svou funkci dokáže stěží vykonávat a „zaostalé“ Slovensko si naopak zvolilo skvělou proevropskou a liberální prezidentku, která je jako z pohádky.


Vzhledem k nedávnému politickému vývoji Slovenska a vlastně i Česka ale vidíme, že prezident nebude vše. Například stabilní politická situace není o nic méně důležitá a tou se teď Slovensko zrovna chlubit nemůže. Přejme tedy oběma zemím do nového roku a do další třicítky jen to nejlepší. Morálně pevné prezidenty, stabilní vlády, silnou justici. Tak, jak to má být.

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading