Vyjednávání o vládě mezi ANO a ČSSD dospěla tento týden do bodu nula. Babiš nakonec neustoupil ze svých mocenských zájmu na ministerstvech vnitra a financí. Sociálním demokratům sice velkoryse nabídl celkem pět ministerstev, ale alespoň jedno ze dvou výše zmíněných mezi nimi chybělo. Tím půlroční jednání o nové vládě opět nedostala konkrétních obrysů a Babiš prokázal svou politickou neschopnost. Nyní je na tahu prezident, se kterým se má premiér v demisi setkat příští úterý.

Andreji Babišovi se začíná bortit jeho domeček z karet. Jelikož se cítí jeho král samovládce a stojí na samém vrcholu karetní pyramidy, nedohlídne již na řady karet v nižších řadách, které ho drží u moci. Pokud se rychle neprobudí ze své krátkozrakosti a bude trvat na postu premiéra jen pro sebe samotného, může ho čekat rychlý pád z politického výsluní. Situaci má nyní v rukou Miloš Zeman a je velkým otazníkem, jestli bude nadále Babišovi vycházet vstříc. Přeci jenom vydání Nikulina do rukou Američanů či vyhoštění tří ruských diplomatů viditelně nejsou rozhodnutími podle Zemanova gusta. A je známo, že pan prezident se rád mstí a s oblibou trestá každé vzepření se jeho vůli.

V dohlednu je několik scénářů – předčasné volby, které údajně nikdo nechce, úřednická vláda, vláda bez Babiše, protiústavní varianta kabinetu bez důvěry, vláda ANO s podporou KSČM a SPD či návrat k jednáním s ČSSD. V co vyústí Babišovo lpění na postu premiéra a jeho one man show vládě? Podle zvyklostí našeho ústavního systému by měl v druhém pokusu o sestavení nového kabinetu dostat slovo Petr Fiala, předseda ODS, která ve volbách skončila na stříbrné příčce. Těžko však předvídat další Zemanovy kroky. Jeho pomstychtivost a nenávist k těm, kdo s ním nesouhlasí, z něj udělaly velmi náladového, impulzivního, názorově nečitelného a nevyzpytatelného starce. Pokud bude prezident stále stranit současnému premiérovi v demisi, možná nás čeká další půlrok bez vlády s důvěrou. Pokud ne, kdo ví? Začnou Babišovi odlétat i další jeho karetní spoluhráči z hnízda, či zůstane jen u Pelikána?

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading