Předseda vlády Andrej Babiš je opět vyšetřován pro možný střet zájmu. Bohužel ale ne v zájmu občanů. Transparency international ČR podává již druhý návrh adresovaný Evropské komisi pro regionální politiku k důkladnému vyšetření střetu zájmů firmy Agrofert a samotného premiéra. Ohrožuje střet zájmu našeho premiéra zájmy ČR? A nakolik to může ovlivnit naše postavení v rozpočtu Evropské unie?

Již v srpnu letošního roku přichází první podnět k vyšetřování. Zkuste hádat, čeho se týká. Správně, médií. Když se kriticky podíváme na český mediální trh, velmi snadno pochopíme, že Andrej může pouhým mávnutím ruky ovlivňovat nejčtenější média na české scéně. Společnost MAFRA, pod kterou spadají

Lidové noviny i Mladá fronta, v podstatě tvaruje veřejné mínění většiny české společnosti. A nebude náhodou, že tuto mediální skupinu vlastní Agrofert. I selským rozumem pochopíme, že není v pořádku, když tisk, rozhlas i internet může ovládat jediný člověk. Nebo se snad vrátily časy totality? Pokud bude Babiš shledán vinným, bude čelit sankci do výše 250 000 korun. To jsou pro něj pouhé drobné. Drobné zlaťáky, které možná shrábne z evropských dotací.

Právě evropské dotace se staly tématem číslo jedna v dalším podnětu Transparency international. Náš Andrej údajně porušil unijní předpisy, kdy osoba, která se podílí na plnění rozpočtu se má vyvarovat chování, jehož zájmy by byly ve střetu s finančními zájmy EU. Ačkoliv není Babiš přímým vlastníkem Agrofertu (tedy ne na papíře), je stále zakladatelem svěřeneckých fondů. Tyto fondy odpovídají mimo jiné za akcie společnosti Agrofert. Takže si dáme dohromady dvě a dvě. Agrofert čerpá nemalé evropské dotace. A Babiš je ministrem financí. Babiš je premiérem. Babiš tedy může přímo i nepřímo ovlivňovat příděl dotací. A proč by si trochu nenasypal do vlastní kapsičky. Tedy firmičky. Stát řídit jako firmu a firmu řídit jako stát.

Babiš už není jen místní kauzou. Zahraniční média vědí, co za panáčka máme ve vládě. Možná dokáže manipulovat české ovce, ale jakmile sáhne na peníze z evropských fondů, bude Evropskou unií postaven před volbu. Být či nebýt. Podnikatel nebo premiér. Ať už se jeho vina prokáže či ne, je rozhodně podstatné, že někdo toto jednání nepřehlíží, a hledá pojítka mezi obrovskými dotacemi pro Agrofert a Babišem. Andrej by nejraději byl premiérem, politikem, podnikatelem, majitelem, prezidentem a bohem. Doufejme jen, že mu někdo z jeho PR týmu doporučí, že je čas se stáhnout a vybrat si svoji kolonku. Nebo najde pokoru sám v sobě? Nejspíš ne.

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading