Projev prezidenta republiky vzbudil rozličné reakce. Není se čemu divit. Není standartem, aby nejvyšší představitel státu použil vulgární slova. A ještě je opakoval. Veřejně. Jednou z takových reakcí bylo i prohlášení ředitele teplického gymnázia. Ředitel již před čtyřmi roky nechal všechny obrazy s prezidentskou hlavou přenést do sklepa. Přece nebude ve třídách propagovat prezidenta, který je svým chováním a volbou výrazů hoden minimálně ředitelské důtky. A za tím si stojí. Po Zemanově rozhovoru se vyjádřil, že by bylo moudré prezidentovy obrazy zahrabat do kompostu. Nemusíme mít tři tituly, abychom si toto prohlášení vyložili jako recesi. Jenže najednou ztrácí celý kraj smysl pro humor.
Ústecký kraj uspořádal svolání, ke kterému se ředitel má dostavit a vysvětlit své jednání. Jestli došlo ke skutkové podstatě je věc další. Hlavně se mluví o ředitelově odvolání. Nemělo by k odvolání docházet jen při vážném porušení pracovních povinností?
Promiňte, ale jak se ředitel vyjadřuje na sociální síti je vesměs jeho osobní věc. Není politická ani jiná veřejná osoba. Samozřejmě, pokud by tento precedent vnucoval svým žákům, to je věc jiná. A pokud chtěl sloužit jako dobrý příklad dětem, že se sprostě mluvit nemá, dostál víc než dost své výchovné povinnosti.
Hlavně, že si pan prezident může libovolně žertovat. Třeba o pozvání novinářů do Saudské Arábie. To bychom taky mohli chápat jako výhrůžku. A to je zase jiný trestný čin. Nemá být všeobecná svoboda slova? Vrátily se snad časy cenzury? Nebo je snad Hradu nepohodlný každý, kdo se křivě vyjádří o Zemanovi? A není třeba nejprve začít sám u sebe? Pan prezident by neměl kázat vodu a sám pít víno.

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading