Na covidové pandemii se snažil přiživit už kde kdo. Politici, firmy, celebrity nebo pseudo odborníci. Covid nabídl skvělou příležitost, jak se zviditelnit, bohužel skrze různé dezinformace. Začalo to doktorkou Pekovou a pokračovalo šířením nejrůznějších hoaxů radikálními politiky ze strany SPD a vyhaslými celebritami. Samozřejmě to nejsou jenom oni, své stoupence stihly posbírat i tzv. osobnosti z lidu např. šílená Jana Peterková. My Češi, se rádi považujeme za odborníky na všechno, ovšem v případě covidu bychom si měli na dezinformace dávat velký pozor.

Kampaň farmaceutických firem

Mnoho umělců, kteří zažili slávu hlavně v 90. letech teď zažívají obrození. Stali se z nich naši spasitelé v koronavirové době. Co na tom, že šíří nepodložené zprávy a fakta, oni jsou zcela přesvědčeni o své pravdě, a rádi ji hlásí skrze své profily na sociálních sítích dál. A lidé jim věří, protože je obdivují.
Bezpečnostní centrum Evropské Hodnoty sleduje dlouhodobé šíření dezinformací ohledně covidu a přineslo žebříček stránek a osobností propagující falešné informace. Mezi celebritami se do první pětky dostali většinou právě oni zpěváci z devadesátek. První místo obsadil Jan Ledecký. Dle něj je koronavirus pouze kampaň farmaceutických firem. I když svá videa z facebooku smazal a některé své názory začal mírnit, pořád je ohledně covidu aktivní a smazaná videa lze najít na YouTube. Druhé místo obsadil Daniel Landa, zpěvák s mesiášským komplexem jež založil i vlastní manifest. Sám Landa se zúčastnil demonstrace v Praze proti nošení roušek, kde mluvil o debatě dvou táborů, jeden je pak zastupovaný právě dezinformátory. Třetí místo pak patří Iloně Csákové, která viní z pandemie Billa Gatese a své děti rozhodně nenechá očkovat. Čvrté místo patří Danielu Hůlkovi a páté zase Báře Basikové. Všechny celebrity mají hodně fanoušků, které právě jejich šíření bludů může velmi ohrožovat. Ovšem nechtějí si to přiznat. Dělají to přeci pro nás.

Radikální SPD a my z lidu

Asi nikoho nepřekvapí, že po uprchlících si politické špičky z SPD vzali na paškál covid. Obránci vlastního národa před migranty se nyní staví i proti koronavirovým opatřením. Tomio Okamura a Radim Fiala vystupují na sociálních sítích dlouhodobě proti Evropské unii a proti médiím, které dle Okamury zbytečně straší lidi. Zároveň se staví proti očkování a povinnému testování občanů. Další člen SPD, který se proslavil nenošením roušek a útokem na opozičního kolegu v poslanecké sněmovně je Lubomír Volný. Dlouhodobě vystupuje jako odpůrce vakcín, prosazuje ruskou a čínskou propagandu a odmítá nošení roušek na veřejnosti. Politici z SPD šíří informace z různých dezinformačních webů, upravují si fakta a svá moudra představují na svých sociální sítích. Bohužel jejich preference neustále stoupají i přes lživé informace.
Mezi další skupinu dezinformátorů patří pak “běžní lidé.” Jedná se např. o zakladatele nejrůznějších webů nebo iniciativ. Mohou to být redaktoři, youtubeři nebo aktivisti. Koronavirus nejčastěji považují za spiknutí firem a politiků. Informace poskytované médií znehodnocují a šíří si své vlastní, např. že vakcíny způsobují ochrnutí apod.

Jak bojovat s dezinformacemi?

Jelikož vláda na šíření dezinformací rezignovala a reagovala pozdě, mnoho lidí dezinformátorům uvěřilo a stále jim věří. Jak s nimi zatočit? Zůstává to pouze na nás. Server info.cz přinesl ucelený návod, jak právě dezinformace rozeznat. Vzniká i mnoho stránek specializující se na identifikaci dezinformací a jejich vyvrácení. Obecně můžeme shrnout pět pravidel, jak si ověřit správnost informací. Zkontrolujte si samotné médium a jméno autora, kontrolujte zdroje použitých informací, nečtěte jenom nadpis ale i celý článek, ověřujte si informace z vícero zdrojů a pokud si nejste jistí, zeptejte se odborníka, který je doporučovaný např. vládními institucemi. Nenechte se dezinformace pohltit!

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading