Premiér Andrej Babiš v sobotu večer svolal tiskovou konferenci, při které oznámil, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 stojí ruští agenti. České bezpečnostní složky předložily zprávu, dle které mají důvodné podezření na zapojení ruských agentů tajné služby do výbuchu. Policie podezřívá a pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, jež mohou být zapojení i do otravy bývalého ruského tajného agenta Skripala.
Po oznámení se strhla rusko- česká přestřelka. V niž figurují i politické vládní špičky od Zemana až po Babiše. Premiér, ministr vnitra i ministr průmyslu donedávna velcí přátelé Ruska, jež prosazovali vakcínu Sputnik nyní berou zpátečku a požadují sankce. Až na prezidenta, ten jako vždy raději mlčí.

Výbuch ve Vrběticích

První výbuch skladu proběhl v říjnu roku 2014 ve Vrběticích (Zlínský kraj), obsahoval 50 tun munice, která byla odhozená až do vzdálenosti 800 m. Při výbuchu prvního skladu zemřeli dva lidé, další exploze následovala v prosinci téhož roku. Obce v okolí musely být evakuovány, areál byl ohrazen a začalo vyšetřování události, provázeno několikaletým odklízením následků. Vyšetřování pak bylo ukončeno v říjnu 2020.
Oba dva vybuchlé sklady měla v pronájmu společnost Imex Group. Ta se zabývá obchodem se zbraněmi, a od armády měla pronajatých celkem šest budov, v kterých skladovala zbraně, munice a další zboží. Dle vyjádření společnosti byly ve vybuchlých objektech skladovány dělostřelecké munice a samopaly, zároveň se dle nich nejednalo o samovolnou explozi.
Samotné odklízení bylo velmi komplikované, protože i po explozi druhého skladu se několik dní ozývaly neřízené výbuchy, poslední zazněl v polovině prosince. Odvážení munice probíhalo celý rok, od ledna až do prosince 2015. Další rok 2016 začalo čištění areálu, které pokračovalo až do roku 2020. Celkové náklady na likvidaci následků katastrofy jsou odhadovány až na jednu miliardu korun.
Policie vedla šetření jako úmyslné obecné ohrožení. Tři roky byla exploze ověřována, od roku 2017 pak policie začala ohledávat oba sklady. Podle první verze vyšetřování byly porušeny bezpečnostní předpisy, nakonec dle finální zprávy BIS jsou z exploze podezřelí dva ruští tajní agenti.

Babiš a Hamáček: pokrytci

Dosavadní vláda Andreje Babiše šla tzv. na ruku prezidentovi, jež má s Ruskem kladné vztahy. Právě Zeman a jeho poradci pravidelně prosazují ruské zájmy snad ve všech oblastech. Babiš a Hamáčkem a spol tak plnili milostpánovi jakékoliv přání. Havlíček orodoval za Rosatom v tendru Dukovan, Babiš chtěl do Česka přivézt vakcínu Sputnik a Hamáček odvolal protiruského ministra zahraničí Petříčka. Ovšem po výsledku vyšetřování bezpečnostních složek se jim ruská pohádka jaksi zhroutila. Opozice křičí, že český postoj vůči Rusku musí být více razantní. Hamáček podává rozhovory, ve kterých pokaždé přijde s jinou teorií. Babiš zase vyslyšel lid a chce zprávu BIS zveřejnit, abychom všichni znali pravdu. Je to pěkná PR strategie před volbami, dokonce by byla i uvěřitelná, kdyby se všichni zmínění nebáli Zemana. V téhle hře někdo musí padnout a zatím to vypadá na ministra vnitra Hamáčka. Byl to on, kdo plánoval tento týden výlet do Ruska za vakcínou Sputnik, nakonec na popud Babiše, neodjel. Podle vyjádření na Twitteru byla cesta do Ruska pouhým zastíracím manévrem. Jiné zdroje zase uvádí, že o závěru vyšetřování věděl dlouho, nic neudělal a cestu chtěl i přes to podniknout.
Česká republika vyhostila na základě závěru vyšetřování BIS celkem 18 pracovníků ruské ambasády. To ale není konec, opravdová politika teprve začne a ten, kdo by se k incidentu měl vyjádřit, teď raději mlčí.

Prezident mlčí

Ano, prezident Zeman se dle svého tiskového mluvčí k celé situaci vyjádří až za týden, protože musí pracovat. Zřejmě čeká na pokyn z Kremlu. Byl to právě Zeman, kdo požadoval po BIS odtajnění ruských agentů, dle něj nikdo takový na území Česka není. No jak se mýlil, zároveň právě Zeman dlouhodobě špinil jméno českých bezpečnostních složek a považoval je za zbytečné. Teď už víme proč. Nehájil české zájmy, ale ruské a nyní zvolil taktiku mlčení. Vyjádřit se k události ale bude muset. Na koho hodí vinu tentokrát, se uvidí.

Rusko-české vztahy

Česká republika se teď musí jasně vymezit vůči Rusku. Je jasné, že vliv Kremlu je zde přítomen ve větší míře, než jsme si přiznávali. Nejde pouze o zástupce Hradu, máme zde obchodní vazby, útoky trollů a další tajné operace. A my jako národ jim nesmíme podlehnout, nikdo přeci nechce zažít další rok 1968! Rusko nás nemůže pořád brát jako svou bývalou kolonii, ale jako suverénní stát, který si nenechá nic diktovat. Tento postoj teď hodně závisí na našich vládních činitelích, a zda dokáží suverenitu demonstrovat se uvidí v následujících týdnech. Bohužel dle minulých vyjádření spíš půjde o taktiku nikoho nenaštvat, ale trochu lidi uspokojit.

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading