Celosvětová poptávka po uhlí dosáhne letos podle Mezinárodní agentury pro energii svého maxima od roku 2013. Poslední léta nebyla z ekonomického hlediska rozhodně žádnou procházkou růžovým sadem. Nejdříve světem zacloumala epidemie Covidu, záhy poté se přidala rána o poznání silnější – válka, ve které důležitou roli hraje energetický velikán, Rusko. Není tedy divu, že se svět nachází uprostřed první, skutečně globální energetické krize.


Tuto krizi pocítíme zvláště v Evropě, jejíž energetický trh zažívá vážné otřesy. Stejně tak rozvojové ekonomiky nedokáží na prudký růst cen a přerušení dodávek dostatečně pružně reagovat, často tak dochází k výpadkům proudu. A tento jev se může opakovat stále častěji. Je tedy na vládách daných zemí, aby nabídly funkční řešení na tyto nečekané problémy. Přestože nejúčinnější trvalá reakce na současnou krizi je urychlení investic do přechodu na čistou energii, realita vypadá mnohokrát o dost jinak.


Jako příklad můžeme použít Německo. Tam zeleno-socialistická vláda nakonec musela vzít na milost uhlí, pro které už v nové realitě nemělo být žádné místo. Nastalá situace Německo donutila k nelehkému rozhodnutí – náš největší soused se vrací k uhelné energetice. Problém však není jen návrat k zatracovanému uhlí, otázka daleko zásadnější je, jak takový návrat provést, vzhledem k tomu, že uhelné elektrárny neměly už nikdy fungovat.

Zdroj: Andrla.cz


Na podobný problém narážíme i v Česku. Přestože se loni spotřeba uhlí zvýšila o šest procent a v Indii se očekává zvýšení poptávky po uhlí až o sedm procent, Česko už se v minulosti připravilo na ukončení těžby. Původní záměr OKD počítal s koncem těžby už v letošním roce. Ve světle nedávných událostí však bylo rozhodnuto, že těžba bude pokračovat minimálně do konce roku 2023, a ještě se bude rozhodovat o dodatečném prodloužení.


Skutečný problém je však nepřipravenost OKD na podobnou činnost, na podobné změny a prodlužování. Vzhledem k plánovanému ukončení nebylo do dolů investováno tak, jak by v případě prodloužení těžby bylo potřeba. Štoly nejsou připravené, vybavení je zastaralé, horníci jsou naštvaní a vyhořelí. Není tedy zcela jasné, jak si OKD pokračování těžby představuje. Co jasné ale je, že to nebude lehké rozhodování. Spolu se soudy, ve kterých OKD dodnes figuruje, to není žádná záviděníhodná situace.

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading