19. března 1939 byl v pražské ulici Na Poříčí otevřen obchodní dům Bílá labuť, který svou progresivností zcela předběhl dobu. Slavnostní otevření však bylo poněkud nešťastně načasované – obchodní dům otevřel jen několik dní po okupaci. To bohužel zabránilo většímu ohlasu ve světě.

Bílá labuť byla v době svého vzniku v roce 1939 největším a nejmodernějším obchodním domem v Praze, který byl plný nevídaných technologických novinek a vymožeností. Tento funkcionalistický palác ze skla a železobetonu navrhli architekti Josef Kittrich a Josef Hrubý, zatímco interiéry byly vytvořeny akademickým architektem Janem Gillarem.

Obchodní dům Bílá labuť byl provozován společností Brouk a Babka a měl jedenáct pater, z toho dvě pod zemí. Mezi jeho neobvyklé prvky patřilo například použití pneumatických pokladen, kapacita a rychlost výtahů a pojízdných schodů a reklamní osvětlení s osmimetrovou otáčející se neonovou labutí. Obchodní dům také jako jeden z prvních zavedl samoobslužný prodej či nabízel možnost zásilkového obchodu a nákupů na úvěr nebo splátky.

Moderní obchodní dům, jehož průčelí zdobilo monumentální skleněné okno, byl postaven na místě původního jednopatrového domu se zájezdním hostincem, kde v minulosti fungoval slavný kabaret U Labutě a kino Invalidů. Starou budovu zbourali v roce 1937 a moderní Bílou labuť postavili v rekordním čase 25 měsíců.

Po roce 1991 se Bílá labuť stala majetkem české společnosti Transakta a prošla několika rekonstrukcemi, aby se přizpůsobila moderním požadavkům a konkurenci nových obchodních center. I přesto si však udržela své charakteristické prvky, které ji činí výjimečným kouskem architektury.

Architekt Marek Tichý a jeho studio TaK Architects v současné době řídí složitou rekonstrukci. Projekt se zaměřuje na zachování původní funkce budovy namísto hledání alternativního programu, který by znamenal výrazné změny. Architekti také plánují přeměnu přilehlých nemovitostí na nové veřejné prostory, městskou pasáž a další obchodní a rekreační zařízení. Rozsáhlá rekonstrukce bude dokončena až za několik let.

Historie domu, stejně jako příběhy lidí, jejichž osudy byly s Bílou labutí spjaty, se také nedávno stali inspirací pro seriál Zlatá labuť, který vysílá TV Nova. Autoři se zaměřili na zachycení atmosféry první republiky v období přelomu 30. a 40. let a zobrazení detailů života v obchodním domě. Příběh se prostřednictvím postav snaží ukázat složitost doby a vliv války na každodenní život a vztahy.

Leave a Reply

Trending

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading